Overleg:Base (scheikunde)
Onderwerp toevoegenBeste medegebruikers. Ik heb gepoogd deze pagina wat op te helderen door de eerste zin te veranderen. De voorbeelden die werden genoemd waren fout gekozen en heb ik verbeterd. De verwarring van een base en een basische oplossing is bekend. Ammoniak en natriumhydroxide zijn basen. Oplossingen van deze stoffen heten respectievelijk ammonia en natronloog en vallen onder de noemer: basische oplossingen. Groeten van Wim Feijen, docent scheikunde.
- Dank Wim! Ik versta zelf eerlijk gezegd onder 'base' in de eerste plaats een Bronsted-Lowry-base, bijvoorbeeld ammoniak, dat toch een vrij 'alledaagse' stof is (zeker zo alledaags als NaOH). Ik heb de tweede zin daarom voorlopig verwijderd. Sixtus 6 apr 2005 00:11 (CEST)
Nee, ik denk dat H3O+ hier niet past. Die worden niet opgenomen! Rob Hooft 22 sep 2003 21:36 (CEST)
- Oeps, dan had ik het beter in het overleg kunnen vragen, sorry!
Kleur lakmoespapier en PH-waarde leken me wel relevant (hoop ik) :) Flyingbird 22 sep 2003 21:38 (CEST)
- Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet weet of dat over het algemeen geldt. Voor een oplossing in water wel, maar zuivere basen??!? Geen idee. Een oplossing in een ander oplosmiddel? Nog moeilijker. (ik heb ooit met perchloorzuur opgelost in zuivere azijnzuur (smeltpunt 18 graden) een titratie van caffeine gedaan....). Dit is echt iets voor een specialist. Rob Hooft 22 sep 2003 21:46 (CEST)
- Ah - dan kan ik het artikel maar beter verder niet aanraken :-) Flyingbird 22 sep 2003 21:51 (CEST)
In het algemeen vergelijkt men ze met de Kb waarde of base constanten de tegenhanger van de Ka. Zo spreekst men van Zeer sterke ,sterke, zwakke, zeer zwakke basen. Lakmoespapier word wel gebruikt om te bepalen of een oplossing al of niet base is. (Kristof vt 22 sep 2003 22:11 (CEST))
- Interessant! Inmiddels heeft het nederlandstalige artikel aardig wat inhoud, ik wist niet dat er verschillende definities voor base waren! Flyingbird 22 sep 2003 22:13 (CEST)